LTL Меню

5 страници V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Страх ли ви е от холестерола?, и защо?
V
Страх ли ви е от холестерола?
Страх ли ви е от холестерола?
Да [ 7 ] ** [11.11%]
Не [ 53 ] ** [84.13%]
Какво е холестерол? [ 3 ] ** [4.76%]
Общо гласове: 63
Гостите не могат да гласуват 
Peter Pan
коментар Sep 15 2008, 03:48 PM
Коментар #21

Икона на група

Коментари: 39
Град: Sf

Такаа, Байчо Тайчо явно цели да ме провокира...

Засега поради липса на време за по-подробно излияние ще споделя основните моменти:

Холестеролът е:

- полезен, прекурсор към все хубави неща...
- защитен механизъм на организма, при наличието на проблем, главно в сърдечно-съдовата система както и при проблеми с калция. Ползвайте го като индикатор и търсете проблем другаде...
- животоспасяващ при критични съдови състояния
- Има основна роля в изграждането на клетъчните мембрани/осмозата
- Корелацията след 12 часа между този в храната и серумният е под 10%, т.е. изяденото не отива директно в кръвта, просто черният дроб си знае работата!
- Не се плашете от висок серумен холестерол, а по-скоро от нивата на триглицелидите и от VLDL-C, както и от ниският! HDL-C
- Силно се съмнявам, че се отлага по стените на съдовете, ако не се окислява – сиреч рибено-витЕ,С,А(опс.дроб) и сте на 6. Друг е моментът с маргарина (диетично!!!) да ама предварително ОКИСЛЕН – сещайте се какво става!
- Пиенето на лекарства – статини ви прецаква жестоко! Макар че медицината твърди друго. Все пак говорим за огромен фармацевтичен бизнес.

Засега толкова!

С Обич!

--------------------
Умът е като парашут. Работи само когато е отворен!
Go to the top of the page

+Quote Post
denny
коментар Sep 15 2008, 04:10 PM
Коментар #22

Икона на група

Коментари: 2,227
Град: София

Огромна Хранителна индустрия+Огромен фармацевтичен бизнес smile.gif

--------------------
www.maniadenti.com

Леко и с Мерак

+Quote Post
Лазар Радков
коментар Sep 15 2008, 04:38 PM
Коментар #23

:)
Икона на група

Коментари: 6,518
Град: София <-> Пловдив
Спорт: Силово и кондиционно трениране, Граплинг, Бокс

Цитат(Gery @ Sep 15 2008, 04:11 PM) *
Хората от край време смятат, че това, за което най-много се говори и си го чул от най-много хора е истината. За съжаление, това в повечето случай не е така. Това е нещо като определението за "нормален" - според повечето хора това е именно онзи, който е като всички останали. Респективно и за "ненормален". Тук бих цитирала: "Понякога единственият начин да бъдеш нормален е малко да полудееш".

"Ако много хора мислят по един и същ начин, значи никой не мисли особено много!"

"Ако усетиш, че си на страната на мнозинството, значи е време да спреш и да смениш посоката!"

smile.gif

--------------------
"След като опознаем крайностите, ни остава единствено да открием баланса"

Публикации

Персонално трениране

Възстановително трениране

Рейки

+Quote Post
Станислав
коментар Sep 15 2008, 06:26 PM
Коментар #24

Икона на група

Коментари: 21

Аз избрах 'да', заради факта, че цялото общество се опитва да ме уплаши с холестерола. Всичките ми познати и роднини се плашат от холестерола, с изключение на Мишо от Враца, който ги оборва с думите: "ти ми дай вино и свинско, па ме чакай да умра!".

Абе, вие сигурни ли сте, че не се пише хулестерол smile.gif.

+Quote Post
GReddy_bs
коментар Sep 15 2008, 06:44 PM
Коментар #25

Икона на група

Коментари: 782
Град: София/Бургас

Цитат(Станислав @ Sep 15 2008, 07:26 PM) *

Да. smile.gif

Мишо е много голям. biggrin2.gif

+Quote Post
Лазар Радков
коментар Sep 15 2008, 07:08 PM
Коментар #26

Икона на група

Цитат(Станислав @ Sep 15 2008, 07:26 PM) *

Така се пише само, ако те е страх от него good.gif

а да - и след У-то има едно Й cool.gif

--------------------

Публикации

Персонално трениране

Рейки

+Quote Post
locvs
коментар Sep 16 2008, 03:42 PM
Коментар #27

Икона на група

Коментари: 52
Град: Bremen

Цитат(Thai @ Sep 15 2008, 07:08 PM) *
Така се пише само, ако те е страх от него good.gif

а да - и след У-то има едно Й cool.gif

То, ако се пишеше така 60% от населението щеше много да го обича (50-те% жени и 10% хомосексуални)

А мен какво да ме е страх? Аз го ям, не той мене.

Холестерол, холестерол,
ти ме правиш като вол!

--------------------
If you want to build a ship, don't drum up the men to gather wood, divide the work and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.
Antoine de Saint-Exupery

+Quote Post
visokiq
коментар Sep 26 2008, 03:35 PM
Коментар #28

Икона на група

Коментари: 865

След 1 месец стриктно ядене на мазнини и белтъци и въглехидрати под 10 гр. на ден си направих кръвно изследване, защото исках лично да видя какви са резултатите от подобна диета, а не да слушам кой доктор и кой професор какво казал. Дневният ми порцион включваше около 2 гр. белтък и 3 гр. мазнини на килограм активно тегло като калориите варираха около 3000 (цифрите са приблизителни).

Данните са налице:

Глюкоза - 5,0 mmol/l
Холестерол - 8,7 mmol/l
HDL - холестерол - 1,6 mmol/l
Триглицериди - 1,4 mmol/l
ASAT - 30 U/l
ALAT - 26 U/l

Първият извод, който се набива на очи е, че яденето на храни, богати на холестерол, влияе на серумната концентрация на холестерол. И след това идват проблемите с разчитането на резултатите. Липопротеините с висока плътност са идеални. Триглицеридите биват. Кръвната захар е в норма. Но LDL е много висок. Тук уточнявам, че не пия, не пуша, не друсам и имам прилична физическа активност.

Та така ... Въпросът е ще се мре ли? wink.gif Не бе, майтап. От известно време търся оптимален житейски път за себе си и се стремя не само да ги правя нещата, но и да разбирам защо ги правя. Това начинание неминуемо се засече с търсенето на оптимален начин на хранене, защото яденето е важна част от живота. Аз естествено не съм професионален спортист и целите ми не са свързани с бутането на олимпийски рекорди, а с желанието да се намирам на тая земя в максимално добро състояние за максимално дълго време.

Въпросите са много и все на ниво. Добри ли са такива показатели? Защо при безвъглехидратно хранене метаболизмът буксува? Защо тогава пък като въглехидратите са толкова хубави от тях се пълнее? Тук естествено се чудя какъв е идеалният процент мазнини в човешкото тяло и доколко хубавият външен вид се припокрива с хубавото здраве? И освен това въглехидрати като плодовете доста се припокриват с естествения избор на храна, което би трябвало да значи, че и преди хиляди години човек си ги е брал от дърветата. Все пак нямаме само кучешки зъби за късане на мръвка. Хубаво е да се яде естествена и непреработена храна - окей, ама и медът е естествен продукт пък не става да си думкаш по един буркан на ден.

Някой мислил ли е по тези казуси? Ние хората май сме единствените животни, на които им трябва книжка с упътване как да ползват тялото си. lol.gif

+Quote Post
Vladivlad
коментар Sep 26 2008, 04:44 PM
Коментар #29

Икона на група

Коментари: 179

Баланс, баланс и пак баланс. Всякакви големи залитания (според мен поне) са вредни. Но балансът за различните хора е различен и всеки трябва да намери своя собствен. biggrin.gif

--------------------
Do or do not. There is no try.
Yoda

+Quote Post
visokiq
коментар Sep 26 2008, 05:02 PM
Коментар #30

Икона на група

Бе, аз ту залитна натам, ту насам, ама накрая така ще го закова в средата, че няма да има мърдане. wink.gif

+Quote Post
Лазар Радков
коментар Sep 26 2008, 05:12 PM
Коментар #31

Икона на група

Съвсем безпристрастно погледнато:
Цитат
Глюкоза - 5,0 mmol/l
Холестерол - 8,7 mmol/l
HDL - холестерол - 1,6 mmol/l
Триглицериди - 1,4 mmol/l
ASAT - 30 U/l
ALAT - 26 U/l

Всичко ти е в медицински установените норми с изключение на холестерола.
Пишеш, че LDL ви е висок, но кой LDL?
Имаш ли информация колко ти е VLDL?

Имаш ли информация колко ти е бил холестерола преди? А преди да почнеш да се храниш високомазнинно и нисковъглехидратно?

Колко време, преди да дадеш кръв бе поселдното ти ядене и колко мазнини имаше?

Какво е било количеството на стрес около изследването?

Какво ти е било здравословното състояние - контузии, инфекции, мускулна треска?

Дай отговор на тези въпроси, а аз ще ти кажа нещо за холестерола и триглицеридите smile.gif

Влади,
прав си smile.gif за много хора точно това тук е балансът smile.gif

--------------------

Публикации

Персонално трениране

Рейки

+Quote Post
visokiq
коментар Sep 26 2008, 06:50 PM
Коментар #32

Икона на група

LDL го смятам като извадя от общия холестерол HDL и триглицеридите. В самото изследване му нямаше количеството, но предполагам, че така се получава. VLDL не го знам колко е и даже не знаех, че съществува такова нещо - не са ми го писали.
За холестерола преди нямам данни понеже не съм го измервал.
Последното ядене ми беше преди около 12 часа преди изследването и имаше много мазнини в него.
Стрес и контузии не съм имал.

Нещо, което ме учудва е, че кръвната ми захар е доста висока при положение, че почти не съм консумирал захари.

+Quote Post
Петко К
коментар Sep 29 2008, 12:53 AM
Коментар #33

Икона на група

Коментари: 1,110

Като ми правиха изследвания, моят беше 9,16 mmo/l. Това беше пролетта и още съм жив (и все по-здрав wink.gif), така че не го мисли толкова smile.gif
Преди никога не съм мерил холестерол и си нямам и понятие колко е бил преди година или пет. Но понеже иначе съм в отлично здраве, това изследване го забравих.
За пример ще дам колегата ми, мой набор е, храни се с много пържено, пие по 2 литра кола на ден, не спортува. Постоянно се оплаква от болки в кръста, ту се сецне нещо и го няма два дни на работа. Редовно настива и пие лекарства.
Но затова пък холестерола му е 4,5, и според изследванията той е по-здрав от мен smile.gif

--------------------

+Quote Post
Лазар Радков
коментар Sep 29 2008, 07:45 AM
Коментар #34

Икона на група

Цитат(visokiq @ Sep 26 2008, 07:50 PM) *
1. LDL го смятам като извадя от общия холестерол HDL и триглицеридите. В самото изследване му нямаше количеството, но предполагам, че така се получава.

2. VLDL не го знам колко е и даже не знаех, че съществува такова нещо - не са ми го писали.

3. За холестерола преди нямам данни понеже не съм го измервал.

4. Последното ядене ми беше преди около 12 часа преди изследването и имаше много мазнини в него.
Стрес и контузии не съм имал.

5. Нещо, което ме учудва е, че кръвната ми захар е доста висока при положение, че почти не съм консумирал захари.

1. LDL не се получава като извадиш HDL oт t-C. Има VLDL както и други по-малки субфракции.

2. VLDL е много по-важен маркер, от която и да било друга фракция. Като цяло холестерола е много слаб маркер за каквото и да било. При многожество изследвания не е открита каквато и да била корелация между концентрацията на холестерола в кръвта и смъртността или развитието на сърдечносъдови заболявания. От друга страна в редица изследвания високият холестерол при възрастните хора се асоциира с по-голяма продължителнсот на живота -> колкото повече хоелстерол при старите хора, толкова по-дълъг живот.

Разговарял съм с известни ендокринолози и дори те не обръщат никакво внимание на холестерола: "Ако триглицеридите и VLDL са в норма, значи всичко е ОК", е казвал д-р Христов. Ако триглицеридите не са в норма - първата задача е да бъдат свалени. Там вече използват медоти, които не одобрявам, но това не е обект на нашата дискусия.

3. Щом нямаш данни за холестрола, значи НЯМАШ база за сравнение. При някои хора холестрола е наследствено висок. Това, разбира се, не оказва риск за здравето, но ... ако при теб случаят е такъв - значи нямаш изменения в холестероланта картина. Това, коеот се опитвам да кажа е, че нямаш как да си вадиш заключения от само едно изследване.

4. понякога оказва влияние

5. кръвната захар ти е напълно, ама напълно в норма. Организмът трябва да поддържа кръвната захар в определени норми, за да бъде здрав и да функционира оптимално. Точно поради тази причина той намира начини винаги да си направи захар.
Ако кръвната захар ти беше по-ниска - щеше да правиш хипогликемии. Това обаче може да се получи при разтройство на инсулиновата секреция, както и на инсулиновата чувствителност. Т.е обаче винаги са свързани с проблеми при приема на въглехидрати.

Здраве good.gif

--------------------

Публикации

Персонално трениране

Рейки

+Quote Post
Megas
коментар Sep 29 2008, 10:06 PM
Коментар #35

Икона на група

Коментари: 467
Град: Sofia, Bulgaria

на "нормалното" ми хранене съм имал периоди с кръвна захар под 2 без да изпадам в хипогликемия. пазя си аз старите изследвания и ще сравнявам след време. good.gif

едно не ми става ясно обаче, Тай. ако правилно разбирам твърдиш че холестеролът е полезен. той цели предпазване на организма от вредни въздействия и се увеличава когато те са ни в повече. това обаче не означава ли че когато е висок трябва да се свали? въпроса за начина го оставям настрана.

--------------------
In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him.

Πρέπει το δρόμο μου να βρω, να προχωράω.

+Quote Post
Лазар Радков
коментар Sep 29 2008, 10:25 PM
Коментар #36

Икона на група

Цитат(Megas @ Sep 29 2008, 11:06 PM) *
едно не ми става ясно обаче, Тай. ако правилно разбирам твърдиш че холестеролът е полезен. той цели предпазване на организма от вредни въздействия и се увеличава когато те са ни в повече. това обаче не означава ли че когато е висок трябва да се свали?

Въпросът ти е добър good.gif

Да холестеролът поредпазва организма от вредни въздействия. Т.е. когато холестеролът е повишен, означава, че организмът е изложен на повече вредни въздействия, а повишаването на холестерола е неговият естествен защитен отговор.

Т.е. няма никаква логика в такъв случай да понижаваме холестерола, след като той е следствие, а не причина. Един вид в обикновен квартал се нанасят 5 цигански семейства. След месц предстъпността (вредните въздействия) скача 450%. Общината (тялото) реагира като удвоява броя на патрулиращите полицаи (холестерол).

Какво виждат хората обаче? "Я, зачествиха кражбите, а по улиците се разходждат 2 пъти повече полицаи от преди!"

значи какво? "Повишената престъпност се асоциира с повишения брой полицаи .. знчи полицаите са виновни за повишената престъпност"

Какво правим - опитваме се да намалим броя на полицате? Това ли предлагаш?

Не. Когато холестролът е повишен, търсим какво е прочинява това повишение и премахваме съответното вредно въздействие. Да намалим холестерола, без да сме премахнали причината, е като да да освободим 50% от полицаите от служба, без да сме установили, откъде идват кражбите и всичката вандалщина ...

доволен? smile.gif

--------------------

Публикации

Персонално трениране

Рейки

+Quote Post
Megas
коментар Sep 30 2008, 06:41 AM
Коментар #37

Икона на група

Коментари: 467
Град: Sofia, Bulgaria

Цитат
въпроса за начина го оставям настрана.

да де. трябва да понижим холестерола чрез откриване на причината за повишаването му и съответното й премахване. като цяло обаче съм доволен biggrin2.gif

--------------------
In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him.

Πρέπει το δρόμο μου να βρω, να προχωράω.

+Quote Post
jewel
коментар Oct 24 2008, 02:55 PM
Коментар #38

Икона на група

Коментари: 2

dobre moje li da mi dade6 primer za vredni vuzdeistvia v organizma pri4ina za poka4vaneto na holesterola,
zavi6enia holesterol ne pre4iniavali zapu6vane na kruvonosnite sudove?

+Quote Post
Лазар Радков
коментар Oct 24 2008, 06:32 PM
Коментар #39

Икона на група

Цитат(jewel @ Oct 24 2008, 03:55 PM) *
dobre moje li da mi dade6 primer za vredni vuzdeistvia v organizma pri4ina za poka4vaneto na holesterola,
zavi6enia holesterol ne pre4iniavali zapu6vane na kruvonosnite sudove?

Примерно високите нива на кръвна захар, причина за високите нива на инсулин (състояние познато като хиперинсулинимия) са крайно вредни за организма и той съвсем логично отговаря защитно, вдигайки нивата на серумния холестерол (този в кръвта).

Освен това завишеният холестерол сам по себе си нищо не предизвиква. Ако повърхността на артериалните кръвоносни съдове е застрашена (примерно поради високите на нива на кръвна захар или високо кръвно налягане) - тялото ще се постарае да ги защити изпозлвайли липопротеините, които да транспортират триглицериди (мазнини) и холестрол, които да укрепят мембраните на ендотелните клетки (клетките, които изграждат вътрешната повърхност на кръвоносните съдове).

Виж, ако в кръвта има високи нива на свободни триглицериди (мазнини), каквито често се получават при хранене високо на въглехидрати, то тогава също се получават мастни натрупвания по вътрешната страна на кръвоносните съдове, но това в случая няма общо с холестерола.

поздрави smile.gif

--------------------

Публикации

Персонално трениране

Рейки

+Quote Post
jewel
коментар Oct 24 2008, 09:06 PM
Коментар #40

Икона на група

Коментари: 2

Цитат(Thai @ Oct 24 2008, 07:32 PM) *
Примерно високите нива на кръвна захар, причина за високите нива на инсулин (състояние познато като хиперинсулинимия) са крайно вредни за организма и той съвсем логично отговаря защитно, вдигайки нивата на серумния холестерол (този в кръвта).

Освен това завишеният холестерол сам по себе си нищо не предизвиква. Ако повърхността на артериалните кръвоносни съдове е застрашена (примерно поради високите на нива на кръвна захар или високо кръвно налягане) - тялото ще се постарае да ги защити изпозлвайли липопротеините, които да транспортират триглицериди (мазнини) и холестрол, които да укрепят мембраните на ендотелните клетки (клетките, които изграждат вътрешната повърхност на кръвоносните съдове).

Виж, ако в кръвта има високи нива на свободни триглицериди (мазнини), каквито често се получават при хранене високо на въглехидрати, то тогава също се получават мастни натрупвания по вътрешната страна на кръвоносните съдове, но това в случая няма общо с холестерола.
поздрави smile.gif

mersi za otgovora,
sa 4eta tuka i se u4a i sum ia po4nal tova hranene, ot tova koeto razbrah sami poemani mazninite nemogat da ti navrediat no pri hranene visoko na vuglehidrati togava stava obraten efekt smile.gif
i o6te edin vupros zna4i po4nal sum ia tazi dieta ot 10-na dni i ose6tam 4e ima efekt kato ne sum spiral da treniram samo sum zavi6i intenzivnosta na trenirovkite, no misulta mi e 6te zagubali mnogo muskulna masa kato po4nah ve4e i redovno da igraia basketball na seriozno nivo po 4-5 puti sedmi4no? triabva li da uveli4a iadeneto smile.gif
nadiavam se da si me razbral 4e go napisah malko naburzo smile.gif
mersi predvaritelno
p.s. evalata za strani4kata
peace

+Quote Post

5 страници V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

RSS Олекотена версия Час: 25th May 2013 - 07:53 AM
Вземи FireFox